כל הבית מלא פרווה? מה עושים?
אני שומע מהרבה בעלים של כלבים וחתולים את המשפטים הבאים: "הבית מלא בפרווה", השנה הנשירה הייתה הכי חמורה", השואב הרובוטי נחנק" ועוד ועוד. אז ראשית ארגיע ונאמר כי אם קיימת נשירה מוגברת אך לא נוצרות קרחות על העור, כנראה שמדובר בתופעה נורמלית לחלוטין, גם אם לא נוחה עבור הבעלים.
נשירת שיער בכלבים וחתולים הינה תהליך נורמאלי. זקיקי השיער יכולים להימצא בשני מצבים: בשלב צמיחה (אנאגן) או בשלב מנוחה (טלוגן). בשלב המנוחה השערה למעשה יכולה לנשור מהזקיק עצמו ובבוא העת הזקיק יכנס לשלב צמיחה ושערה חדשה תגיח, וחוזר חלילה.
אז מה בכל זאת גורם לנשירה מוגברת? מחזור השערה מושפע מגורמים רבים מאד כגון עונתיות, חסרים תזונתיים, סטרס, ואזורים גאוגרפים שונים. בנוסף, גזעים שונים נבדלים ביניהם בכמויות הפרווה שהם משירים.
אז מה אפשר לעשות? פעולה יעילה ביותר להפחתת פיזור הפרווה בבית הינה סירוק. הסירוק מסייע להסרת שיערות הנמצאות בשלב המנוחה. עבור כלבים שסובלים ממתח, חרדות או אגרסיביות יתר מומלץ לפנות לטיפול התנהגותי (מומלץ להיעזר ביועץ מוסמך). גם תזונה מאוזנת ומלאה יכולה לשפר את חוזק השערה ולהעניק ברק וחיוניות לפרווה, מומלץ להיוועץ עם הוטרינר בנושא זה.
ומה אם כן נוצרות קרחות על העור כתוצאה מהנשירה המוגברת? קרחות על העור, בין אם מקומיות או מפושטות, לרב מעידות על בעיית עור אמיתית שיש צורך לאבחנה באמצעות בדיקה דרמטולוגית מלאה כולל בדיקה מיקרוסקופית של מבנה השערה. בין הגורמים אשר יכולים להוביל לנשירה והתקרחות- מחלות גנטיות, מחלות הורמונאליות, גרוד, טפילים עוריים, פטריות, מחלות אוטואימוניות ועוד.